Checklist testament
Bent u van plan een testament op te laten stellen? Dat is een goede keuze. Door het opstellen van een testament weten u en uw naasten precies waar zij aan toe zijn wanneer u er niet meer bent. Voordat u een afspraak maakt met de notaris, raden we u aan om voor uzelf alvast antwoord te geven op onderstaande vragen uit onze checklist testament:
Voor welk type testament kiest u?
Testamenten zijn er in tal van verschijningsvormen. Welk testament u kiest, hangt af van uw persoonlijke situatie en uw voorkeuren. U kunt kiezen uit verschillende testamenten, voor meer informatie zie sitebalk
Wie wordt de executeur?
Om de nalatenschap na uw overlijden uit te voeren, heeft u een zogeheten executeur nodig. U mag hem/haar zelf aanwijzen en/of benoemen. De executeur testamentair zorgt er onder andere voor dat uw financiën verdeeld worden en uw begrafenis wordt geregeld. De belangrijkste taken van de executeur testamentair zijn:
- Het regelen van de begrafenis
- Het beheren van de erfenis
- Het afwikkelen van de erfenis
- Aangifte erfbelasting doen
U heeft ook de mogelijkheid om deze taken te verdelen over meerdere personen. Dat kunnen personen van vlees en bloed zijn, maar u kunt ook kiezen voor een instantie of een rechtspersoon.
Welke clausules wilt u opnemen?
U heeft de mogelijkheid om een of meerdere clausules op te laten nemen in uw testament. Daarmee stelt u bepaalde voorwaarden aan de erfenis en de erfgenamen. Zo kunt u bijvoorbeeld een ontervingsclausule opnemen. Daarmee – de naam zegt het eigenlijk al- kunt u iemand onterven. Ook heeft u de mogelijkheid om een zogeheten uitsluitingsclausule op te nemen. Daarmee voorkomt u dat de erfenis volledig bij uw schoonfamilie terecht komt. Met een echtscheidingsclausule zorgt u er tenslotte voor dat uw ex-partner geen erfgenaam wordt, indien de scheiding nog niet officieel is als u komt te overlijden.
Wat zijn uw wensen?
Heeft u nog specifieke wensen? Noteer die dan alvast. Wellicht wilt u geld nalaten aan een goed doel? Neem dit dan op in uw testament (over dit bedrag hoeft overigens geen erfbelasting betaald te worden mits het goede doel een zogeheten ANBI-status heeft). Heeft u (klein)kinderen? Bedenk dan hoe u hen wilt nalaten. En wat moet er met u geliefde huisdier gebeuren? Uiteraard zijn er nog tal van andere wensen te verzinnen/benoemen.
Zorg voor een verklaring van wilsbekwaamheid
Bij dementie of een andere ziekte kan er sprake zijn van een zogeheten wilsonbekwame erflater. Zorg in zo’n geval voor een medische verklaring. Met zo’n verklaring voorkomt u conflicten rondom de erfenis.
Checklist testament
Zoals u ziet is er veel om over na te denken bij het opstellen van een testament. Om u alvast op weg te helpen, hebben we een handig overzicht gemaakt met nog eens alle punten waar u op moet letten. Neem het overzicht goed door. Zo weet u zeker dat u goed voorbereid bent.
- Wat is er te verdelen?
- Heeft u eerder een testament op laten stellen en voldoet deze nog aan uw wensen?
- Zijn er wetswijzigingen waardoor een testament aangepast moet worden?
- Is er een bewindvoerder nodig?
- Welke bevoegdheden krijgt uw executeur?
- Bent u alleenstaand, getrouwd of gescheiden?
- Bij een huwelijk: is dit uw eerste of tweede huwelijk?
- Heeft u (klein)kinderen?
- Wilt u mensen uitsluiten?
- Wat moet er met het huis gebeuren?
- Is er sprake van een onderneming?
- Heeft u spaar- of betaalrekeningen in het buitenland?
- Heeft u een huis in het buitenland?
- Zijn er levensverzekeringen?
Bron:erfrechtplan